Vyhlášeny výzvy IROP
Evropská unie EVROPSKÁ UNIE
Evropský fond pro regionální rozvoj
Integrovaný regionální operační program

MAS HlučínskoMAS Hlučínsko

Nacházíte se: Aktuálně > Aktuality > 2014 > Návštěvě dvou polských LGD se dožínky v Hati moc líbily

Návštěvě dvou polských LGD se dožínky v Hati moc líbily

Předposlední srpnový víkend se stal náš hlučínský region na dva dny hostitelem návštěvníků z polských místních akčních skupin – LGD (Lokalna grupa dzialania). Z Velkopolského vojvodství nás přijely navštívit a zároveň se prezentovat svými regionálním

Starosta obce Hať, pan Pavel Kotlář, a předseda MAS Hlučínsko, pan Josef Teuer,  přivítali účastníky zájezdu v sobotu odpoledne v sále hostince U sv. Mikuláše.  Po přivítání a pozdním obědě byl pro polskou výpravu připraven bohatý program. Sobotní podvečer patřil návštěvě bolatických dožínek, kde byli hosté překvapeni (příjemně!) počtem návštěvníků i nabídkou místního folklóru. A protože polská výprava sebou přivezla regionální speciality (které prezentovala v neděli), i my jsme chtěli předvést tu nejchutnější místní manu. V Bolaticích uzené cigára zajistil FK Bolatice a kavárna Perfect Coffee nabídla kobeřický koláč.

Na večeři se zájezd přesunul zpět do Hatě. Po večeři, kdy byl servírován Poláky tolik poptávaný smažený sýr (je s podivem, že se jej v Polsku dosud nenaučili připravovat. Pro nás jedno z nejjednodušších jídel – pro ně záhada hlavolamu) proběhl sice krátký, ale o to intenzivněji prožitý integrační večer.

V neděli dopoledne jsme společně navštívili bunkr v Darkovičkách, kde byli našimi průvodci mladí nadšenci. Škoda, že neuměli polsky, protože bylo nutno vše překládat. Další návštěvou byl skanzen a kostel sv. Stanislava v Bolaticích. Krása kostela všem brala dech a ve skanzenu návštěvníci jako malé děti objevovali předměty, které některým z nich dodnes leží na půdě. I přes vytrvalý déšť bylo těžké návštěvu ukončit a přesunout se zpět do Hatě.

A ve 14 hodin v Hati přestalo pršet, vysvitlo zářivé slunce a začal pompézní, nádherný dožínkový průvod, ve kterém vedle hlučínských zemědělců a zástupců projížděli i zástupci sousední polské obce. Po průvodu následovala předání dožínkového věnce hlavnímu hospodáři, zpráva hospodáře panu starostovi a vlastní oslavy. Obě polské ekipy přivezly ochutnávku regionálních specialit a návštěvníci ochutnávali, mlsali a oblizovali se. Prostě…jídlo je v Polsku na předním místě….Polská regionální prezentace – to byl doslova útok na chuťové a zrakové buňky!!

Milí přátelé, děkujeme za nevšední zážitek, který jste nám připravili!!

Hlavní organizátoři haťských dožínek nabídli našim hostům své nepřekonatelné koláče, které byly jedinečným završením celé návštěvy.

Za pomoc při zajištění a průběhu polské návštěvy děkuji všem dámám a pánům, jejichž vyjmenovávání by zabralo spousta řádků.

Milí občané hlučínského regionu…vám všem patří nezměrné díky.

Vaše MAS Hlučínsko.